Transfertryck – allt du behöver veta om det populära klädtrycket

Det finns en mängd olika klädtryck, och vi har valt att fokusera hela vår produktion på en av de populäraste: transfertrycket. I den här guiden berättar vi mer om vad ett transfertryck är, hur det fungerar, vilka olika typer som finns och mer!

Vad är ett transfertryck?

Transfertryck tillverkas genom att en önskad logotyp eller ett motiv först trycks på en bärare, exempelvis polyesterfilm, för att sedan härdas i ugn. Trycket kan därefter lagerföras eller tryckas på ett material med hjälp av värme och tryck. Transfertryck används främst för tryck på kläder som tröjor, t-shirts, sweatshirts och väskor, men också för etiketter, reklamartiklar och souvenirer.
Transfertryck, en indirekt tryckmetod, baseras på screentryckmetoden. Skillnaden mellan de två metoderna är att vid screentryck trycks motivet direkt på plagg medan transfertryck, som nämnts ovan, först hamnar på en bärfilm eller ett papper.

Våra värmetransfers

Tillverka ett transfertryck

Hur tillverkas ett transfertryck, mer exakt?

Vi går igenom vår egen tillverkning i en separat guide. Men generellt kan sägas att transfertrycket tar sin början när en design skapas på en dator och sedan laddas upp som vektorgrafik i ett verktyg, exempelvis Adobe Illustrator. Det önskade motivet överförs sedan på en bärfilm i flera steg, beroende på hur många olika färger logotypen har. Sist beläggs baksidan av bäraren med ett pulver som blir klibbigt vid uppvärmning – vilken typ av lim som används har en avgörande roll i fråga om långvarig, hög kvalitet och hållbarhet. Därefter härdas transfertrycket i ugn och är det redo att appliceras eller lagras. Vid applicering pressas trycket på plagget i en transferpress under ett visst tidsförlopp och med ett visst gradtal. Värmen och trycket från pressen gör att klisterlagret smälter samman med textilen.

En konstant tryckkraft och jämn värme är särskilt viktigt för att garantera transfertryckets hållbarhet. Om trycket appliceras felaktigt kan det lossna efter tid. Det kan också vara utmanande att trycka på kläder med någon typ av beläggning. Vi går närmare in på olika typer av textilier och hur du trycker på dem i Tryckguiden.

Olika slags transfertryck

Det kan bitvis vara svårt att göra en exakt uppdelning av vissa tryckmetoder. Några av dem kan rentav falla samman, som termotransfertryck. Här listar vi de metoder som på något sätt hör samman med kategorin transfertryck:

Screentryck

Screentryck, föregångaren till transfertryck, är en tryckmetod där bläck eller färg överförs på en yta genom en finmaskig skärm. Skärmen är utrustad med en schablon som innehåller det önskade motivet. Färgen appliceras på skärmen och pressas genom öppningarna i maskorna med hjälp av en rakel. Trycket härdas sedan genom att värma upp plagget i en ugn.
Vid transfertryck trycks motivet först på en bärare som härdas. När transfers är klar kan den antingen lagras eller appliceras direkt på plagget med hjälp av en transferpress. Färgen överförs då från bäraren till plagget.

Offsettryck

Offsettryck är en indirekt tryckmetod. Trycket överförs inte direkt från tryckplåten till papperet eller tyget, utan indirekt via en vals. Det finns områden som är vattenavvisande och tar åt sig tryckfärgen, samt områden som är vattenattraktiva och avvisar färgen. På så sätt skapas en tryckbild på plåten som sedan trycks. Offsettryck är känt för sin höga tryckkvalitet, effektivitet och ekonomi.

Digitalt transfertryck

Med den här tryckmetoden trycks bilden direkt från en dator på transferpapper. Digitalt transfertryck är lämpligt för mindre upplagor och hobbytryckare. Även om denna variant erbjuder nästan obegränsade möjligheter, förlorar motiven tyvärr mycket av sin kvalitet efter tvätt då färgen bleknar och folien ofta blir skrynklad.

Termotransfertryck

Denna teknik innebär att en speciell folie med temperaturkänslig färg placeras mellan materialet och ett termoskrivhuvud. Uppvärmningselementen i skrivhuvudet överför motivet genom tryck på det önskade materialet.

Direct-to-Film (DTF) transfertryck

Här trycks en bild spegelvänt på en speciellt belagd folie med specialbläck. Efter att färgen har applicerats strös smältlim på den fuktiga färgen och härdas med värme. Sedan överförs trycket med hjälp av en transferpress till olika underlag, som exempelvis bomull, läder eller fasta material.

Vilka typer av transfertryck finns det?

Transfertryck används för att överföra logotyper, bilder eller designer till olika ytor. Hos oss hittar du transfers med olika egenskaper, vilket gör dem lämpliga för olika ändamål. Stark Heat Transfer passar exempelvis utmärkt för textilier som kräver ett permanent och slitstark transfertryck. Transfern går att beställa i hela Pantone-C-färgskalan med platta färger eller färgtoningar. Söker du tryck med mer effekt är Rexlex Heat Transer något att titta närmare på. Vår reflekterande transferfolie går att tillverka i alla färgnyanser och gör det möjligt att skapa iögonfallande plagg. Denna variant används ofta på kläder för byggarbetare som arbetar på natten. Ett tredje transfertryck är Flex Heat Transfer, en töjbar transfer för tunna, stretchiga kläder. Exempelvis sport- och funktionskläder, som anpassar sig efter bärarens rörelser. Den imponerande hållbarheten och långvarigheten hos transfertryck, särskilt ställt mot miljöfaktorer som solljus, hög luftfuktighet, regn eller snö, gör dem till ett attraktivt val.

Vilka färger kan ett transfertryck tillverkas i?

En av de stora styrkorna med transfertryck är dess färgmångfald. Eftersom designen först trycks på en bärare kan du producera motiv med hela bredden av Pantone-C-färgskalan. Du kan trycka med platta färger, färgtoningar, skuggeffekter och reflekterande färger. Detta inkluderar inte bara grundfärgerna utan också komplicerade färgförlopp och även fotorealistiska bilder. Dessutom tillåter transfertrycket tryck med vitt, vilket inte är möjligt med flera andra trycktekniker. När vi tillverkar transfers trycker vi vitt som ett sista lager, så att våra tryck går att applicera på plagg med både ljusa, mörka och starka färger.

Fördelarna och nackdelarna med transfertryck

Precis som varje tryckmetod har transfertrycket sina fördelar och nackdelar. Här är några skäl till varför du bör välja transfertryck framför andra tryckmetoder:

  • Enkelheten: när motivet väl har tryckts är det en enkel process att applicera transfern på tyget. Med rätt utrustning och rutin kan inget gå fel.
  • Mångsidigheten: transfertryck kan appliceras på en mängd olika material. Hos Hot Screen har vi specialiserat oss på transfertryck för tyger. Det är möjligt att applicera flera transfertryck på samma plagg, såsom logotyper, nummer, sponsorer med mera. Den mångsidiga produkten lämpar sig både för fritidskläder och arbetskläder för företag, sportförbund och idrottsföreningar.
  • Kvaliteten: när transfern appliceras korrekt håller den under hela plaggets livslängd och kan tvättas mellan 60°C och 85°C, beroende på transfertyp.
  • Kostnaden: vår produktion är så pass strömlinjeformad att våra transfers hör till en av de billigaste tryckmetoderna, framförallt vid stora upplagor.

Nackdelarna med transfertryck är:

  • Tidsåtgången: eftersom varje färg kräver ett separat färglager tar tillverkningsprocessen mer tid än vissa andra tryckmetoder.

Även om tillverkningsprocessen för transfern tar tid erbjuder den fler fördelar. Sammantaget är transfertryck en högkvalitativ, effektiv och ekonomisk metod för profilering av kläder.

När används transfertryck?

Transfertryck används ofta när individuella, heltäckande färgdesigner ska tryckas på textilier eller andra material. Med en transfer har du möjlighet att skapa flerfärgade tryckmotiv med flerfärgade rasterövergångar. Transfertryck kan tryckas på de allra flesta plagg i små och stora format, som logotyper eller med fotoeffekt, reflekterande eller med platta färger. Det är ett mångsidigt tryck som i regel passar i alla läger, både för grova arbetskläder, sport- eller företagskläder, på tröjor, byxor, väskor och andra accessoarer. Du kan även ha våra transfers på hyllan i upp till 5 år, vilket gör dem användbara när det behöver gå snabbt.

Hur länge håller ett transfertryck?

Hållbarheten för transfertryck kan variera beroende på typen av material som ska profileras samt hur det sköts. Till exempel kan det vara mer utmanande att trycka på material som softshell eftersom det har en tendens att ”blöda igenom” trycket. Resultatet blir ett fläckigt tryck som ser ”mögligt” ut. Som lösning på detta problem har vi utvecklat tillägget Blocker.

För att avslutningsvis besvara frågan om hur länge ett transfertryck håller: när det appliceras korrekt lever transfertrycken från Hot Screen lika länge som plagget de sitter på.

Vad kostar transfertryck?

Kostnaderna för transfertryck kan variera beroende på designens storlek och komplexitet, antalet artiklar som ska tryckas och typen av transfertryck. Du är välkommen att kontakta oss för en prisuppskattning. I vår webbshop finns dessutom både ett gediget orderverktyg samt en priskalkylator för att hjälpa våra kunder få fram priser i ett tidigt skede, före order.

Läs om hur du beställer transfertryck

Tips för applicering av transfertryck

Beroende på textilen som ska tryckas finns det olika aspekter att tänka på för att uppnå ett perfekt textiltryck. Generellt sett kan du följa dessa steg:

  1. Testa transfern i förväg på en liknande tygbit för att se till att färgerna och designen ser ut som du tänkt dig.
  2. Välj rätt värme och tryck för din transfer. Du hittar tips i vår Tryckguide, där vi steg för steg förklarar tryckprocessen på olika tyger.
  3. Placera trycket korrekt på ditt material. En bra placering är viktig för den slutliga looken.
  4. Använd professionell utrustning. En högkvalitativ transferpress kan göra en betydande skillnad i kvaliteten och hållbarheten för dina tryck och är därför avgörande för framgången.
  5. Kontrollera ditt arbete innan du avslutar det. Se till att överföringen har fästs helt på materialet och att det inte finns några bubblor eller veck.

Med dessa tips uppnår du ett riktigt bra transfertryck. Lycka till!

Följ oss!